Miejsce
Do sadzenia krzewów winorośli wybieramy miejsce pod południowymi, wschodnimi lub zachodnimi ścianami, osłonięte od wiatru i nasłonecznione.
Wymagania glebowe
Winorośl wymaga gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6.5 – 7.2). Gorszy wzrost obserwuje się na glebach podmokłych. Przed posadzeniem glebę można użyźnić kompostem, odkwaszonym torfem lub żyzną ziemią. Nie stosować nawozów naturalnych bezpośrednio pod korzenie.
Sposób sadzenia
Sadzonkę posadzić w zagłębieniu („misie”) do wysokości zielonego pędu. Po wsadzeniu obficie podlać i w razie suszy nadal podlewać.
Nawożenie
Nawozić nawozami wieloskładnikowymi lub niewielkimi ilościami dobrze przefermentowanych nawozów naturalnych. Przenawożenie nawozami z wysoką zawartością azotu powoduje zmniejszenie plonów oraz osłabienie odporności na mróz.
Podlewanie
Podlewać młode sadzonki w okresie suszy.
Zabezpieczenie przed mrozem
Przyciąć do zdrewniałej latorośli (trzeba pozostawić minimum 3-4 oczka), kopczykować lekką glebą.
Cięcie młodych krzewów
Wiosną, około połowy kwietnia (w zależności od temperatury), odkryć. Przyciąć do wysokości 3 – 4 oczek. Po rozwinięciu się oczek pozostawić na latorośli tylko 2 największe, resztę usunąć przez wyłamanie.
Cięcie dorosłych krzewów
Dorosłe krzewy wymagają silnego cięcia za względu na dużą plenność większości odmian. Słabe cięcie lub jego brak powoduje znaczne pogorszenie jakości owoców (wielkość, zawartość cukru). Krzewy należy ukształtować w odpowiednią do stanowiska formę: – otwarty grunt – sznur Guyota, forma drzewka, „parasol”, sznur poziomy (kurtyna), różne rodzaje pergoli – przy ścianach – warkocz, wielopoziomowe formy Guyota, sznur skośny pochyły, forma Thomery ze stałymi ramionami. Opisów wymienionych form należy szukać w literaturze specjalistycznej.