Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Awgustowskij

Nazwa odmiany winorośli: Awgustowskij
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: SV 18.315 x Csaba Gyongye (Perła Czabańska)
Pochodzenie (Autor): Mołdawia, (Wieruł)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2200 [°C], 110 - 120 dni
Kolor: jasny, biały
Smak: muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 2.5 - 3 [g], średnie, 16 x 18 [mm]
Grona: 150 - 200 [g], stożkowe, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 20 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średni / bardzo dobre
Płodność latorośli: 80 - 90 [%]
Obsada gron: 1.8 - 2 [szt.]
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia, do wysokiej
Cięcie: 6 - 8 oczek/m², i krótkie
Odporność na mróz: -25 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: wysoka
Odporność na mączniaka prawdziwego: wysoka
Odporność na szarę pleśń: średnia
Odporność na filokserę:
Uwagi: Przydatna również do wyrobu deserowych i stołowych win. Wina dobrej z muskatowym aromatem. Jagody bardzo często niszczone przez osy, uszkodzone pleśnieją i gniją. Ze względu na tą przypadłość usunięta z kolekcji.
Zdjęcie:  

< powrót do spisu odmian winorośli