< powrót do spisu odmian winorośli
:: Awgustowskij
Nazwa odmiany winorośli:
Awgustowskij
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice:
SV 18.315 x Csaba Gyongye (Perła Czabańska)
Pochodzenie (Autor):
Mołdawia, (Wieruł)
Przeznaczenie / Typ:
deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie:
bardzo wczesna, SAT: 2200 [°C], 110 - 120 dni
Kolor:
jasny, biały
Smak:
muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody:
2.5 - 3 [g], średnie, 16 x 18 [mm]
Grona:
150 - 200 [g], stożkowe, luźne
Zawartość cukru / kwasów:
17 - 20 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy:
średni / bardzo dobre
Płodność latorośli:
80 - 90 [%]
Obsada gron:
1.8 - 2 [szt.]
Obciążenie:
35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność:
średnia, do wysokiej
Cięcie:
6 - 8 oczek/m², i krótkie
Odporność na mróz:
-25 [°C]
Odporność na choroby:
wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
wysoka
Odporność na mączniaka prawdziwego:
wysoka
Odporność na szarę pleśń:
średnia
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Przydatna również do wyrobu deserowych i stołowych win. Wina dobrej z muskatowym aromatem. Jagody bardzo często niszczone przez osy, uszkodzone pleśnieją i gniją. Ze względu na tą przypadłość usunięta z kolekcji.
Zdjęcie:
< powrót do spisu odmian winorośli