Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: St. Pepin x Alden *

Nazwa odmiany winorośli: St. Pepin x Alden *
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (St. Pepin x Alden)
Pochodzenie (Autor): USA, (David Roy Jonson)
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2400 [°C]
Kolor: jasny, żółto-zielony z różowym rumieńcem
Smak: muskatowy, złożony, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 3 - 4 [g], 16-17 mm, kuliste
Grona: 150 - 250 [g], cylindryczne z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 70 - 90 [%]
Obsada gron: 1,4-1,8
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: -30 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 8
Odporność na mączniaka prawdziwego: 8
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę: odporna
Uwagi: Tylko w uprawie eksperymentalnej.
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli