< powrót do spisu odmian winorośli
:: St. Pepin x Alden *
Nazwa odmiany winorośli: |
St. Pepin x Alden * |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
|
Rodzice: |
(St. Pepin x Alden) |
Pochodzenie (Autor): |
USA, (David Roy Jonson) |
Przeznaczenie / Typ: |
uniwersalna / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: |
wczesna, SAT: 2400 [°C] |
Kolor: |
jasny, żółto-zielony z różowym rumieńcem |
Smak: |
muskatowy, złożony, miąższ średnio ścisły, soczysty |
Jagody: |
3 - 4 [g], 16-17 mm, kuliste |
Grona: |
150 - 250 [g], cylindryczne z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 90 [%] |
Obsada gron: |
1,4-1,8 |
Obciążenie: |
35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
8 - 10 oczek/m², lub 3-4 |
Odporność na mróz: |
-30 [°C] |
Odporność na choroby: |
wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
8 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
8 |
Odporność na szarę pleśń: |
8 |
Odporność na filokserę: |
odporna |
Uwagi: |
Tylko w uprawie eksperymentalnej. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli