< powrót do spisu odmian winorośli
:: Bukowinka
Nazwa odmiany winorośli: | Bukowinka |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | Puchliakowskij x Sejbel 13.666 |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | średnia |
Kolor: | jasny, białe |
Smak: | muskatowy, (delikatny posmak) |
Jagody: | 2 [g], średnie, kuliste spłaszczone |
Grona: | 140 - 220 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 20 [%] / 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / zadowalające |
Płodność latorośli: | 80 [%] |
Obsada gron: | 1,5 |
Obciążenie: | 40 - 50 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 8 - 10 oczek/m², lub 3-4 |
Odporność na mróz: | -24 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Do wyrobu wysokiej jakości win deserowych. W Zawadzie dojrzewa dobrze tylko w najcieplejsze lata. |
Zdjęcie: | Brak |