Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Bukowinka

Nazwa odmiany winorośli: Bukowinka
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: Puchliakowskij x Sejbel 13.666
Pochodzenie (Autor): Ukraina
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnia
Kolor: jasny, białe
Smak: muskatowy, (delikatny posmak)
Jagody: 2 [g], średnie, kuliste spłaszczone
Grona: 140 - 220 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 20 [%] / 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / zadowalające
Płodność latorośli: 80 [%]
Obsada gron: 1,5
Obciążenie: 40 - 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: -24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Do wyrobu wysokiej jakości win deserowych. W Zawadzie dojrzewa dobrze tylko w najcieplejsze lata.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli