Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Malverina

Nazwa odmiany winorośli: Malverina
(Numer selekcyjny) Synonimy: (BV - 19 - 143)
Rodzice: (Rakisz x Merlan)
Pochodzenie (Autor): Czechy - Morava, (F. Mádl, M. Michlovský, V. Kraus, V. Peřina i L. Glos.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnio wczesna, Morava połowa września, SAT: 2600 - 2700 [°C]
Kolor: jasny, żółto - zielone z różowum rumieńcem.
Smak: zharmonizowany, miąższ socysty
Jagody: średnie, 16 [mm], kuliste
Grona: 180 - 280 [g], cylindryczne z 2 skrzydłem, średnio ścisłe.
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 22 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 75 - 85 [%]
Obsada gron: 1,6 - 2,0
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6 - 8 lub 3-4 oczka.
Odporność na mróz: -24÷-25 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi: Odmiana w uprawie eksperymentalnej, i do selekcji nowych odmian.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli