Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Gurzufskij Rozowyj

Nazwa odmiany winorośli: Gurzufskij Rozowyj
(Numer selekcyjny) Synonimy: (Nr. 22)
Rodzice: (Muskat WIRa x Magaracz 12-66-26)
Pochodzenie (Autor): Ukraina
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnio wczesna
Kolor: ciemny, czwerwony
Smak: muskatowy, (silny posmak)
Jagody: 2 - 3 [g], średnie, 16-19 mm, kuliste
Grona: 300 - 400 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 20 - 26 [%] / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / zadowalające
Płodność latorośli: 80 [%]
Obsada gron: 1,5
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, lub powyżej średniej
Cięcie: 8 - 10 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: -24÷-26 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Do wyrobu wysokiej jakości win wytrawnych i słodkich.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli