< powrót do spisu odmian winorośli
:: Gurzufskij Rozowyj
Nazwa odmiany winorośli: | Gurzufskij Rozowyj |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (Nr. 22) |
Rodzice: | (Muskat WIRa x Magaracz 12-66-26) |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina |
Przeznaczenie / Typ: | uniwersalna / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | średnio wczesna |
Kolor: | ciemny, czwerwony |
Smak: | muskatowy, (silny posmak) |
Jagody: | 2 - 3 [g], średnie, 16-19 mm, kuliste |
Grona: | 300 - 400 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 20 - 26 [%] / 7 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / zadowalające |
Płodność latorośli: | 80 [%] |
Obsada gron: | 1,5 |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka, lub powyżej średniej |
Cięcie: | 8 - 10 oczek/m², lub 3-4 |
Odporność na mróz: | -24÷-26 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Do wyrobu wysokiej jakości win wytrawnych i słodkich. |
Zdjęcie: | Brak |