< powrót do spisu odmian winorośli
:: Ajuta
Nazwa odmiany winorośli: | Ajuta |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Rozana x K 81) |
Pochodzenie (Autor): | Rosja, (Pawłowskij E.G.) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | ultra wczesna, 95 - 105 dni |
Kolor: | ciemny, czerwono-fioletowy |
Smak: | muskatowy, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: | 8 - 10 [g], 30 x 26 [mm], owalne |
Grona: | 500 - 1000 [g], stożkowe, luźne |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 17 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 70 [%] |
Obsada gron: | 1,2 - 1,4 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | |
Odporność na mróz: | -22 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |