< powrót do spisu odmian winorośli
:: Małgorzatka
Nazwa odmiany winorośli: | Małgorzatka |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (PR-U-96-3) |
Rodzice: | (Madeleine Angevine x pyłek Alden i Royal) |
Pochodzenie (Autor): | Polska, (Ryszard Piątek) |
Przeznaczenie / Typ: | uniwersalna / brak danych |
Dojrzewanie: | wczesna, SAT: 2250 - 2300 [°C] |
Kolor: | ciemny, granatowo-czarny |
Smak: | zharmonizowany |
Jagody: | 4 - 5 [g], 21 x 19 [mm] |
Grona: | 300 - 500 [g] |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 22 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 75 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1.5 - 1.9 [szt.] |
Obciążenie: | 75 - 80 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 10 - 11 oczek/m² |
Odporność na mróz: | -22÷-24 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Odmiana dobra na czerwone wina deserowe; wino ciemnoczerwone ze względu na dużą zawartość barwnika pod skórką. |
Zdjęcie: | Brak |