< powrót do spisu odmian winorośli
:: Csilam (Mika)
Nazwa odmiany winorośli: |
Csilam (Mika) |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(CSFT 194) |
Rodzice: |
(SV 12.375 x Csaba Gyongye) |
Pochodzenie (Autor): |
Węgry |
Przeznaczenie / Typ: |
przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: |
wczesna |
Kolor: |
żółto-kremowy |
Smak: |
zharmonizowany, miąższ soczysty |
Jagody: |
średnie, kuliste |
Grona: |
194 [g], cylindryczne, długie z 1-2 skrzydłami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
19 - 21 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 80 [%] |
Obsada gron: |
1,6 |
Obciążenie: |
40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
8 - 10 oczek/m², lub 4-5 |
Odporność na mróz: |
-24÷-27 [°C] |
Odporność na choroby: |
wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
|
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Nowa węgierska odmiana o podwyższonej odporności na mróz i choroby polecana do uprawy ekologicznej. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli