< powrót do spisu odmian winorośli
:: Kunleany
Nazwa odmiany winorośli: | Kunleany |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (A 5/18) |
Rodzice: | [(V. amurenis x V. vinifera) x Afuz Ali] |
Pochodzenie (Autor): | Węgry, (I. Tamassy, I. Koleda.) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | średnio wczesna, Węgry połowa września, Słowacja połowa września. |
Kolor: | zielon-ożółty |
Smak: | prosty, miąższ soczysty |
Jagody: | 2 - 2,3 g średnie, 18 x 16 [mm], owalne |
Grona: | 150 [g], cylindryczne, z 1-2 skrzydłami średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 20 [%] / 9 - 10 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 80 [%] |
Obsada gron: | 1,6 - 1,8 |
Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka, lub powyżej średniej |
Cięcie: | 8 - 10 oczek/m², lub 4-5 |
Odporność na mróz: | -24÷-26 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 6 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 6 |
Odporność na szarę pleśń: | 9 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Wino lekkie, stołowe o przyjemnym aromacie i zapachu, podwyższone kwasy. |
Zdjęcie: | Brak |