Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Ferdinand *

Nazwa odmiany winorośli: Ferdinand *
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Atłant Zaporozki x Riszielie)
Pochodzenie (Autor): Ukraina, (Budrak A. W.)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2250 - 2350 [°C], 100 - 110 dni
Kolor: ciemnofioletowy
Smak: zharmonizowany
Jagody: 20 - 25 [g], 42 x 30 [mm], owalne
Grona: 700 - 800 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 18 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 75 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,3
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -22÷-24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli