Przewiń do treści
Strona główna
Opis odmiany
Opis odmiany
< powrót do spisu odmian winorośli
:: Ferdinand *
Nazwa odmiany winorośli:
Ferdinand *
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice:
(Atłant Zaporozki x Riszielie)
Pochodzenie (Autor):
Ukraina, (Budrak A. W.)
Przeznaczenie / Typ:
deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie:
bardzo wczesna, SAT: 2250 - 2350 [°C], 100 - 110 dni
Kolor:
ciemnofioletowy
Smak:
zharmonizowany
Jagody:
20 - 25 [g], 42 x 30 [mm], owalne
Grona:
700 - 800 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów:
16 - 18 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy:
silny / dobre
Płodność latorośli:
75 [%]
Obsada gron:
1,2 - 1,3
Obciążenie:
30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność:
wysoka
Cięcie:
8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz:
-22÷-24 [°C]
Odporność na choroby:
podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:
< powrót do spisu odmian winorośli
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Dowiedz się więcej
Rozumiem