< powrót do spisu odmian winorośli
:: Zefir
Nazwa odmiany winorośli: | Zefir |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Talisman x Pridorożnyj) |
Pochodzenie (Autor): | Rosja, (Pawłowskij E.G.) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna, SAT: 2350 - 2450 [°C], 110 - 120 dni |
Kolor: | czerwono-fioletowy |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: | 10 - 15 [g], 38 x 26 [mm], owalne |
Grona: | 500 - 700 [g], stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 19 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,2 - 1,3 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: | -23 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 7 |
Odporność na szarę pleśń: | 8 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |