Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Korai Bibor

Nazwa odmiany winorośli: Korai Bibor
(Numer selekcyjny) Synonimy: (65 - 152 - 1) V-1
Rodzice: [(V. amurenis x V. vinifera) x Irsai Oliver]
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: wczesna, 10 - 25 wrzesień, SAT: 2300 - 2500 [°C]
Kolor: fioletowy
Smak: zharmonizowany, lekki muskat, miąższ soczysty
Jagody: 1,7-2,0 g, 15-17 mm, kuliste
Grona: 120 - 180 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 21 [%] / 8 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 90 [%]
Obsada gron: 1,8 - 2,0
Obciążenie: 40 - 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6-8 lub 3 - 4 oczka.
Odporność na mróz: -26÷-28 [°C], i więcej.
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Według Węgrów największą wadą jedną z niewielu tej nowej odmiany tak jak Gyongyerizlinga jest zbyt wczesne dojrzewanie.
Zdjęcie:    

< powrót do spisu odmian winorośli