< powrót do spisu odmian winorośli
:: Korai Bibor
Nazwa odmiany winorośli: |
Korai Bibor |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(65 - 152 - 1) V-1 |
Rodzice: |
[(V. amurenis x V. vinifera) x Irsai Oliver] |
Pochodzenie (Autor): |
Węgry |
Przeznaczenie / Typ: |
przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: |
wczesna, 10 - 25 wrzesień, SAT: 2300 - 2500 [°C] |
Kolor: |
fioletowy |
Smak: |
zharmonizowany, lekki muskat, miąższ soczysty |
Jagody: |
1,7-2,0 g, 15-17 mm, kuliste |
Grona: |
120 - 180 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
19 - 21 [%] / 8 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: |
90 [%] |
Obsada gron: |
1,8 - 2,0 |
Obciążenie: |
40 - 50 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
na 6-8 lub 3 - 4 oczka. |
Odporność na mróz: |
-26÷-28 [°C], i więcej. |
Odporność na choroby: |
wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
|
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Według Węgrów największą wadą jedną z niewielu tej nowej odmiany tak jak Gyongyerizlinga jest zbyt wczesne dojrzewanie. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli