< powrót do spisu odmian winorośli
:: Karolus
Nazwa odmiany winorośli: |
Karolus |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
|
Rodzice: |
|
Pochodzenie (Autor): |
Węgry, (Bakohyi Karoly) |
Przeznaczenie / Typ: |
beznasienna / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: |
wczesna, SAT: 2300 - 2400 [°C] |
Kolor: |
żułte |
Smak: |
muskatowy, miąższ ścisły, lekko chrupiący |
Jagody: |
3-5 g, 15-17 mm kuliste |
Grona: |
300 - 500 [g], średnie, cylindryczne z 1-2 skrzydłami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
20 - 24 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 80 [%] |
Obsada gron: |
1,2 - 1,5 |
Obciążenie: |
35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
8 - 10 oczek |
Odporność na mróz: |
-18÷-19 [°C] |
Odporność na choroby: |
średnia, na poziomie V. v. |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
|
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
|
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli