Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Katia

Nazwa odmiany winorośli: Katia
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice:
Pochodzenie (Autor): Bułgaria
Przeznaczenie / Typ: beznasienna / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: bardzo wczesna
Kolor: kremowo-żółte
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 6,5 - 7,5 g, 28 x 20 [mm], owalne
Grona: 400 - 500 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 14 - 17 [%] / 4 - 5 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 [%]
Obsada gron: 1,1-1,3
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -19 [°C]
Odporność na choroby: na poziomie V. v.
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:      

< powrót do spisu odmian winorośli