Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Zoldfurtu

Nazwa odmiany winorośli: Zoldfurtu
(Numer selekcyjny) Synonimy: (ECS. 30)
Rodzice: (SV 12.375 x ?)
Pochodzenie (Autor): Serbia - Węgry, (P. Cindric, V. Kovac.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnia, średnio wczesna., SAT: 2700 - 2800 [°C]
Kolor: jasny, zielono-żółty
Smak: zharmonizowany, miąższ soczysty
Jagody: 1,5 - 2 g, 15 x 17 [mm], kuliste
Grona: 160 - 230 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 22 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 75 - 85 [%]
Obsada gron: 1,4 - 1,7
Obciążenie: 40 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: -25÷-26 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 8
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli