Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Sheridan

Nazwa odmiany winorośli: Sheridan
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Herbert x Worden 1923)
Pochodzenie (Autor): USA - Geneva
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec
Dojrzewanie: średnia, razem z Concordem, SAT: 2600 - 2700 [°C]
Kolor: Czarny
Smak: labruska, miąższ soczysty lekko śluzowaty z posmakiem V. labrysca
Jagody: 3 - 4 [g], 16-18 mm, kuliste
Grona: 150 - 250 [g], stożkowe lub stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 20 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 85 - 95 [%]
Obsada gron: 1,7 - 2,0
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, wymaga regulacji
Cięcie: 6 - 8 lub 2-3 pąki
Odporność na mróz: -30÷-32 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 8
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę: korzeniowa odporna
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli