< powrót do spisu odmian winorośli
:: Sheridan
Nazwa odmiany winorośli: | Sheridan |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Herbert x Worden 1923) |
Pochodzenie (Autor): | USA - Geneva |
Przeznaczenie / Typ: | uniwersalna / mieszaniec |
Dojrzewanie: | średnia, razem z Concordem, SAT: 2600 - 2700 [°C] |
Kolor: | Czarny |
Smak: | labruska, miąższ soczysty lekko śluzowaty z posmakiem V. labrysca |
Jagody: | 3 - 4 [g], 16-18 mm, kuliste |
Grona: | 150 - 250 [g], stożkowe lub stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 20 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 85 - 95 [%] |
Obsada gron: | 1,7 - 2,0 |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka, wymaga regulacji |
Cięcie: | 6 - 8 lub 2-3 pąki |
Odporność na mróz: | -30÷-32 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 8 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 7 |
Odporność na szarę pleśń: | 8 |
Odporność na filokserę: | korzeniowa odporna |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |