< powrót do spisu odmian winorośli
:: Frumoasa Albe
Nazwa odmiany winorośli: | Frumoasa Albe |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (XI-56-43) |
Rodzice: | Guzal Kara x SV 20.473 |
Pochodzenie (Autor): | Mołdowa |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnio późna, 135 - 145 dni |
Kolor: | jasny, zielono-żółty |
Smak: | muskatowy |
Jagody: | 6 - 8 [g], 26 x 24 [mm] |
Grona: | 350 - 650 [g] |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 17 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 60 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1.4 - 1.7 [szt.] |
Obciążenie: | 30 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 6 - 8 oczek/m², i krótkie |
Odporność na mróz: | -25 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Usunięta z kolekcji |
Zdjęcie: | Brak |