Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Dobrynia Woroniuka

Nazwa odmiany winorośli: Dobrynia Woroniuka
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Talisman x s.p.)
Pochodzenie (Autor): (Woroniuk)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, 105 - 120 dni
Kolor: żółto-zielony
Smak: zharmonizowany, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 12 - 15 [g], 38 x 28 [mm], owalne lub jajowate
Grona: 700 - 800 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 22 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,4
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli