< powrót do spisu odmian winorośli
:: Dobrynia Woroniuka
Nazwa odmiany winorośli: | Dobrynia Woroniuka |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Talisman x s.p.) |
Pochodzenie (Autor): | (Woroniuk) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna, 105 - 120 dni |
Kolor: | żółto-zielony |
Smak: | zharmonizowany, miąższ średnio ścisły, soczysty |
Jagody: | 12 - 15 [g], 38 x 28 [mm], owalne lub jajowate |
Grona: | 700 - 800 [g], stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 22 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,2 - 1,4 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: | -24 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 6 |
Odporność na szarę pleśń: | 7 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |