< powrót do spisu odmian winorośli
:: Romeo
Nazwa odmiany winorośli: | Romeo |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Diemietra x Instru) |
Pochodzenie (Autor): | Rosja, (E. G. Pawłowskij) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnio późna, SAT: 2700 - 2800 [°C], 130 - 140 dni |
Kolor: | czerwono-różowy |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły, lekko chrupiący |
Jagody: | 10 - 12 [g], 36 x 24 [mm], w kształcie smoczka |
Grona: | 500 - 1000 [g], stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 18 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 65 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,1 - 1,3 |
Obciążenie: | 30 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 8 - 10 oczek |
Odporność na mróz: | -23 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 6 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 7 |
Odporność na szarę pleśń: | 7 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |