Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Sarolta

Nazwa odmiany winorośli: Sarolta
(Numer selekcyjny) Synonimy: (KM - 309)
Rodzice: [Zalagyongye x (Gloria H. X Szoloskertek K. M.) x Teli Muskotaly}
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2500 [°C]
Kolor: jasny, burszytnowo-biały
Smak: prosty, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 7 - 9 [g], 30 x 26 [mm], owalne
Grona: 500 - 700 [g], , do 1800g, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 14 - 16 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 60 - 80 [%]
Obsada gron: 1.3 - 1.5 [szt.]
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli