< powrót do spisu odmian winorośli
:: Sarolta
Nazwa odmiany winorośli: |
Sarolta |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(KM - 309) |
Rodzice: |
[Zalagyongye x (Gloria H. X Szoloskertek K. M.) x Teli Muskotaly} |
Pochodzenie (Autor): |
Węgry |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: |
wczesna, SAT: 2500 [°C] |
Kolor: |
jasny, burszytnowo-biały |
Smak: |
prosty, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: |
7 - 9 [g], 30 x 26 [mm], owalne |
Grona: |
500 - 700 [g], , do 1800g, stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
14 - 16 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: |
60 - 80 [%] |
Obsada gron: |
1.3 - 1.5 [szt.] |
Obciążenie: |
30 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
6 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
-23 [°C] |
Odporność na choroby: |
podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
|
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
|
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli