< powrót do spisu odmian winorośli
:: Leonardo
Nazwa odmiany winorośli: | Leonardo |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina, (Budrak A. W.) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | wczesna, SAT: 2400 - 2500 [°C], 115 - 125 dni |
Kolor: | żółto-zielony |
Smak: | muskatowy, miąższ ścisły lekko chrupiący |
Jagody: | 14 - 16 [g], 36 x 28 [mm], owalne, długie lub smoczki |
Grona: | 600 - 800 [g], stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 19 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 65 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,1 - 1,3 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6 - 8 pąków |
Odporność na mróz: | -23 [°C] |
Odporność na choroby: | |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 7 |
Odporność na szarę pleśń: | 7 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |