Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Dyka Roza

Nazwa odmiany winorośli: Dyka Roza
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Diemietra x Rizamat)
Pochodzenie (Autor): Ukraina, (N. P. Wiszniewieckij)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnia, SAT: 2700 - 2900 [°C], 130 - 140 dni
Kolor: czarny
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 12 - 16 [g], 36 x 32 [mm], owalne
Grona: 700 - 1000 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 15 - 17 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,1 - 1,2
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 8-10 pąków.
Odporność na mróz: -24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 6
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli