< powrót do spisu odmian winorośli
:: Dyka Roza
Nazwa odmiany winorośli: | Dyka Roza |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Diemietra x Rizamat) |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina, (N. P. Wiszniewieckij) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnia, SAT: 2700 - 2900 [°C], 130 - 140 dni |
Kolor: | czarny |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: | 12 - 16 [g], 36 x 32 [mm], owalne |
Grona: | 700 - 1000 [g], stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 15 - 17 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 65 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,1 - 1,2 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 8-10 pąków. |
Odporność na mróz: | -24 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 6 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 7 |
Odporność na szarę pleśń: | 7 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |