< powrót do spisu odmian winorośli
:: Djużina
Nazwa odmiany winorośli: | Djużina |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | [Rizamat x (Zos 1 x s.p.)] |
Pochodzenie (Autor): | Ługańsk, (Kitajczienko A. ) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna, SAT: 2300 - 2500 [°C], 110 - 120 dni |
Kolor: | różowo-czerwony |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły lekko chrupiący |
Jagody: | 14 - 18 [g], 36 x 30 [mm], owalne |
Grona: | 700 - 1200 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 19 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,2-1,4 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6 - 8 pąków |
Odporność na mróz: | -23 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Kwiat funkcjonalnie żeński, zapyla się bardzo dobrze. |
Zdjęcie: | Brak |