< powrót do spisu odmian winorośli
:: Typ Izjuminki
Nazwa odmiany winorośli: | Typ Izjuminki |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Izjuminka x s.p.) |
Pochodzenie (Autor): | (A. A. Gołub) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | bardzo wczesna, 105 - 115 dni |
Kolor: | czerwono-fioletowy |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: | 12 - 16 [g], 38 x 24 [mm], cylindryczne-paluszki |
Grona: | 600 - 1200 [g], stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 18 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,1 - 1,3 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 8-10 pąków. |
Odporność na mróz: | -23 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |