Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Typ Izjuminki

Nazwa odmiany winorośli: Typ Izjuminki
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Izjuminka x s.p.)
Pochodzenie (Autor): (A. A. Gołub)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, 105 - 115 dni
Kolor: czerwono-fioletowy
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 12 - 16 [g], 38 x 24 [mm], cylindryczne-paluszki
Grona: 600 - 1200 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 18 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,1 - 1,3
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 8-10 pąków.
Odporność na mróz: -23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli