Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Danaja

Nazwa odmiany winorośli: Danaja
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice:
Pochodzenie (Autor): Ukraina, (Budrak A. W.)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2400 - 2500 [°C], 115 - 120 dni
Kolor: żółto-zielony
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 15 - 18 [g], 35 x 26 [mm], owalne
Grona: 700 - 1200 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 19 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,1 - 1,2
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6 - 8 pąków
Odporność na mróz: -23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli