< powrót do spisu odmian winorośli
:: Biełyj Chrustial
Nazwa odmiany winorośli: | Biełyj Chrustial |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | [Sofia x (Victoria x s. p.)] |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina, (Budrak A. W.) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna, SAT: 2300 - 2500 [°C], 110 - 120 dni |
Kolor: | żółto-zielony |
Smak: | muskatowy, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: | 14 - 16 [g], 34 x 28 [mm], owalne lub jajowate |
Grona: | 600 - 800 [g], stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 17 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 65 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,1 - 1,2 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6 - 8 pąków |
Odporność na mróz: | -23 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 6 |
Odporność na szarę pleśń: | 7 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |