Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Petra

Nazwa odmiany winorośli: Petra
(Numer selekcyjny) Synonimy: (SK 77 - 5/3)
Rodzice: (Kunbarat x Tramini)
Pochodzenie (Autor): Węgry - Serbia, (P. Cindric, V. Kovac.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnia, Węgry 15 dni po Chassalas Dore, Serbia 8 - 12 dni przed Traminerem. (?) Słowacja 10-25 wrzesień., SAT: 2600 - 2800 [°C]
Kolor: kremowo - zielony
Smak: muskatowy, typ Traminera, miąższ soczysty.
Jagody: 1,6 - 2,0 g., owalne
Grona: 120 - 150 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 22 - 26 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,5
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia, lub powyżej średniej.
Cięcie: na 8 - 10 oczek.
Odporność na mróz: 25÷-27 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 8
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi: Wina wysokiej jakości z muskatowym korzennym aromatem.
Zdjęcie:  

< powrót do spisu odmian winorośli