Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Petka

Nazwa odmiany winorośli: Petka
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Petra x Bianca)
Pochodzenie (Autor): Węgry - Serbia, (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnio wczesna, do średniej. Serbia I - II epoka., SAT: 2500 - 2700 [°C]
Kolor: biało-żółty
Smak: zharmonizowany, miąższ soczysty
Jagody: średnio 1,6 - 1,8 g, kuliste
Grona: średnie, cylindryczne, średnio ścisłe.
Zawartość cukru / kwasów: 20 - 24 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 80 - 90 [%]
Obsada gron: 1,5
Obciążenie: 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6-8 oczek
Odporność na mróz: -24÷-26 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Nowa odmiana typu PIWI. Wino wysokiej jakości z podwyższonym alkoholem. Możliwa uprawa ekologiczna.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli