< powrót do spisu odmian winorośli
:: Petka
Nazwa odmiany winorośli: | Petka |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Petra x Bianca) |
Pochodzenie (Autor): | Węgry - Serbia, (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic.) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | średnio wczesna, do średniej. Serbia I - II epoka., SAT: 2500 - 2700 [°C] |
Kolor: | biało-żółty |
Smak: | zharmonizowany, miąższ soczysty |
Jagody: | średnio 1,6 - 1,8 g, kuliste |
Grona: | średnie, cylindryczne, średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 20 - 24 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 80 - 90 [%] |
Obsada gron: | 1,5 |
Obciążenie: | 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6-8 oczek |
Odporność na mróz: | -24÷-26 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Nowa odmiana typu PIWI. Wino wysokiej jakości z podwyższonym alkoholem. Możliwa uprawa ekologiczna. |
Zdjęcie: | Brak |