Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Jazmin

Nazwa odmiany winorośli: Jazmin
(Numer selekcyjny) Synonimy: (Jazz 8/1 )
Rodzice: [Petra (Kunbarat x Traminer) x Bianca]
Pochodzenie (Autor): Węgry , (Pal Kozma + zespół.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: bardzo wczesna, Węgry połowa sierpnia., SAT: 2300 - 2400 [°C]
Kolor: jasnożółty z pomarańczwym rumieńcem.
Smak: muskat z jaśminowym aromatem.
Jagody: 1,2 - 1,5 g., kuliste
Grona: 110 - 140 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, luźne lub średnio ścisłe.
Zawartość cukru / kwasów: 20 - 24 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 75 - 80 [%]
Obsada gron: 1,5
Obciążenie: 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej.
Cięcie: na 6-8 oczek
Odporność na mróz: -24÷-26 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Nowa węgierska odmiana PIWI zarejestrowana w 2016 r. Wino wysokiej jakości muskat z jaśminowym zapachem.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli