< powrót do spisu odmian winorośli
:: Jazmin
Nazwa odmiany winorośli: | Jazmin |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (Jazz 8/1 ) |
Rodzice: | [Petra (Kunbarat x Traminer) x Bianca] |
Pochodzenie (Autor): | Węgry , (Pal Kozma + zespół.) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | bardzo wczesna, Węgry połowa sierpnia., SAT: 2300 - 2400 [°C] |
Kolor: | jasnożółty z pomarańczwym rumieńcem. |
Smak: | muskat z jaśminowym aromatem. |
Jagody: | 1,2 - 1,5 g., kuliste |
Grona: | 110 - 140 [g], średnie, stożkowo-cylindryczne, luźne lub średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 20 - 24 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 75 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,5 |
Obciążenie: | 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | powyżej średniej. |
Cięcie: | na 6-8 oczek |
Odporność na mróz: | -24÷-26 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Nowa węgierska odmiana PIWI zarejestrowana w 2016 r. Wino wysokiej jakości muskat z jaśminowym zapachem. |
Zdjęcie: | Brak |