Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Talianoczka

Nazwa odmiany winorośli: Talianoczka
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Talisman x Liwia)
Pochodzenie (Autor): Ukraina - Zaporoże, (Krulia S. I.)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2200 - 2400 [°C], 105 - 115 dni
Kolor: cienoróżowe.
Smak: muskatowy, mięsisto-soczysty
Jagody: 12 - 16 [g], owalne
Grona: 600 - 1200 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe..
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 20 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,2-1,4
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6-8 oczek
Odporność na mróz: podwyższona.
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli