< powrót do spisu odmian winorośli
:: Aromella
Nazwa odmiany winorośli: | Aromella |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (NY 76.0844.24) |
Rodzice: | (Traminette x Ravat 34) |
Pochodzenie (Autor): | USA., (Cornell University.) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | średnio wczesna, kilka dni przed Traminette. |
Kolor: | żółty |
Smak: | muskat kwiatowy, miąższ soczysty. |
Jagody: | 1,5 - 1,8 g., kuliste |
Grona: | 140 [g], cylindryczne, luźne. |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 20 [%] / 10 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 75 - 90 [%] |
Obsada gron: | 1,6-2,0 |
Obciążenie: | 40 - 50 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | powyżej średniej |
Cięcie: | 8 - 10 lub 2 - 3 oczka. |
Odporność na mróz: | -27 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |