< powrót do spisu odmian winorośli
:: Zafir
Nazwa odmiany winorośli: | Zafir |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Aptis Aga x Cardinal 8/14) |
Pochodzenie (Autor): | Słowacja, Bratysława |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | średnia |
Kolor: | ciemny, niebieski |
Smak: | prosty |
Jagody: | 6 - 7 [g], 27 x 22 [mm], owalne |
Grona: | 400 - 600 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 14 - 15 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / zadowalające |
Płodność latorośli: | 60 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1.1 - 1.5 [szt.] |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: | -22 [°C] |
Odporność na choroby: | średnia |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |