< powrót do spisu odmian winorośli
:: Paula
Nazwa odmiany winorośli: | Paula |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Bicane x Aromat Dee Lasi) |
Pochodzenie (Autor): | Rumunia |
Przeznaczenie / Typ: | uniwersalna / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | wczesna, Rumunia 1-15 sierpień na wino 2 tygodnie późnie.j |
Kolor: | żółto - zielony. |
Smak: | muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty. |
Jagody: | 3 - 4 [g], 16 - 17 mm. kuliste. |
Grona: | średnio 350 g., stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 20 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | średnio 76% |
Obsada gron: | 1,4 - 1,6 |
Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 8-10 lub 5-6 oczek |
Odporność na mróz: | -24 [°C] |
Odporność na choroby: | powyżej średniej. |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |