< powrót do spisu odmian winorośli
:: Frajla
Nazwa odmiany winorośli: | Frajla |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (SK 90 - 3/205) |
Rodzice: | (Vertes Cillaga x Petra) |
Pochodzenie (Autor): | Serbia, (P. Cinric, Nadia Koraci, D. Ivanisevic.) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | wczesna, Serbia I c epoka., SAT: 2600 - 2700 [°C] |
Kolor: | zielono - żółty |
Smak: | odmianowy, lekki muskat, miąższ socysty. |
Jagody: | 1,5 - 2,0 g, kuliste. |
Grona: | 150 - 220 [g], cylindryczne, z 1-2 skrzydłami, luźne, . |
Zawartość cukru / kwasów: | 22 - 25 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,5 - 1,7 |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6 - 8 oczek. |
Odporność na mróz: | -24÷-26 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 8 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 8 |
Odporność na szarę pleśń: | 8 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |