Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Frajla

Nazwa odmiany winorośli: Frajla
(Numer selekcyjny) Synonimy: (SK 90 - 3/205)
Rodzice: (Vertes Cillaga x Petra)
Pochodzenie (Autor): Serbia, (P. Cinric, Nadia Koraci, D. Ivanisevic.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: wczesna, Serbia I c epoka., SAT: 2600 - 2700 [°C]
Kolor: zielono - żółty
Smak: odmianowy, lekki muskat, miąższ socysty.
Jagody: 1,5 - 2,0 g, kuliste.
Grona: 150 - 220 [g], cylindryczne, z 1-2 skrzydłami, luźne, .
Zawartość cukru / kwasów: 22 - 25 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,5 - 1,7
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6 - 8 oczek.
Odporność na mróz: -24÷-26 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 8
Odporność na mączniaka prawdziwego: 8
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli