< powrót do spisu odmian winorośli
:: Sila
Nazwa odmiany winorośli: | Sila |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Sremski Kralovic x Kevidinka + Chardonnay) |
Pochodzenie (Autor): | Serbia, (Sime Lazic.) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnia, Serbia początek III epoki, koniec września., SAT: 2700 - 2900 [°C] |
Kolor: | zielono - żółty |
Smak: | odmianowy, miąższ socysty |
Jagody: | 1,8 - 2,2 g. |
Grona: | 180 - 230 [g], stożkowo cylindryczne, luźne. |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 21 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,5 - 1,7 |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6 - 8 oczek. |
Odporność na mróz: | -22 [°C] |
Odporność na choroby: | nieco powyżej średniej |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Wina wysokiej jakości typu Chardonnay. |
Zdjęcie: | Brak |