< powrót do spisu odmian winorośli
:: Żupljanka
Nazwa odmiany winorośli: | Żupljanka |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Prokupac x Czrny Burgund) |
Pochodzenie (Autor): | Serbia, (D. Milislavlevic) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnia, Serbia początek III epoki., SAT: 2700 - 2900 [°C] |
Kolor: | kremowo - zielony |
Smak: | zharmonizowany, miąższ socysty |
Jagody: | 2 - 2,3 g., 17 x 15 [mm], owalne. |
Grona: | 140 - 180 [g], stożkowo - cylindryczne, dosyć ścisłe.. |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 22 [%] / 9 - 11 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,5-1,8 |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6 - 8 oczek. |
Odporność na mróz: | 20÷-22 [°C] |
Odporność na choroby: | powyżej średniej. |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 6 |
Odporność na szarę pleśń: | 7 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Wina dobrej jakości typu Rizlinga. |
Zdjęcie: | Brak |