< powrót do spisu odmian winorośli
:: Lela
Nazwa odmiany winorośli: | Lela |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | |
Pochodzenie (Autor): | Serbia |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | średnia, Razen lub kilka dni przed Rizligien Wło. |
Kolor: | żółto - zielony. |
Smak: | odmianowy, Typ Rizlinga Włoskiego. |
Jagody: | małe lub średnie., kuliste. |
Grona: | 170 - 200 [g], cylindryczne z 1 skrzydłem, długie, luźne |
Zawartość cukru / kwasów: | 22 [%] / 8 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 75 - 85 [%] |
Obsada gron: | 1,5-1,8 |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6 - 8 oczek. |
Odporność na mróz: | -22÷-24 [°C] |
Odporność na choroby: | |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7, wysoka |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 5, podwyższona |
Odporność na szarę pleśń: | 6, podwyższona |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |