< powrót do spisu odmian winorośli
:: Aromat de lasi
| Nazwa odmiany winorośli: | Aromat de lasi |
| (Numer selekcyjny) Synonimy: | |
| Rodzice: | (Tamaioasa romaneasca x s.p.) |
| Pochodzenie (Autor): | Rumunia, (De Danolescu , Gurun Sandu - Vile, Ch. Pepescu ) |
| Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / Vitis Vinifera |
| Dojrzewanie: | wczesna, Transylvania 20. VIII - 10. IX, 10-14 dni przed Chrupką Złotą., 170 dni |
| Kolor: | zielono-żółty |
| Smak: | muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty. |
| Jagody: | średnio 2,38 g., kuliste |
| Grona: | średnio 198 g., stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe |
| Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 20 [%] / 5 - 6 [g/l] |
| Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
| Płodność latorośli: | 60 - 70 [%] |
| Obsada gron: | 1,7 - 1,9 |
| Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
| Plenność: | wysoka |
| Cięcie: | na 6-8 lub 3 - 4 oczka. |
| Odporność na mróz: | -22÷-24 [°C] |
| Odporność na choroby: | podwyższona |
| Odporność na mączniaka rzekomego: | |
| Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
| Odporność na szarę pleśń: | |
| Odporność na filokserę: | |
| Uwagi: | Nowa rumuńska odmian polecana do rejonów o niskich warunkach termicznych do wyrobu aromatycznych win (muscat) jak również do bezpośredniego spożycia. |
| Zdjęcie: | Brak |
