< powrót do spisu odmian winorośli
:: Aromat de lasi
Nazwa odmiany winorośli: | Aromat de lasi |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Tamaioasa romaneasca x s.p.) |
Pochodzenie (Autor): | Rumunia, (De Danolescu , Gurun Sandu - Vile, Ch. Pepescu ) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | wczesna, Transylvania 20. VIII - 10. IX, 10-14 dni przed Chrupką Złotą., 170 dni |
Kolor: | zielono-żółty |
Smak: | muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty. |
Jagody: | średnio 2,38 g., kuliste |
Grona: | średnio 198 g., stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 20 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 60 - 70 [%] |
Obsada gron: | 1,7 - 1,9 |
Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6-8 lub 3 - 4 oczka. |
Odporność na mróz: | -22÷-24 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Nowa rumuńska odmian polecana do rejonów o niskich warunkach termicznych do wyrobu aromatycznych win (muscat) jak również do bezpośredniego spożycia. |
Zdjęcie: | Brak |