Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Aromat de lasi

Nazwa odmiany winorośli: Aromat de lasi
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Tamaioasa romaneasca x s.p.)
Pochodzenie (Autor): Rumunia, (De Danolescu , Gurun Sandu - Vile, Ch. Pepescu )
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: wczesna, Transylvania 20. VIII - 10. IX, 10-14 dni przed Chrupką Złotą., 170 dni
Kolor: zielono-żółty
Smak: muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty.
Jagody: średnio 2,38 g., kuliste
Grona: średnio 198 g., stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 20 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 60 - 70 [%]
Obsada gron: 1,7 - 1,9
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6-8 lub 3 - 4 oczka.
Odporność na mróz: -22÷-24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Nowa rumuńska odmian polecana do rejonów o niskich warunkach termicznych do wyrobu aromatycznych win (muscat) jak również do bezpośredniego spożycia.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli