Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Golia

Nazwa odmiany winorośli: Golia
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Savignon Blanc x Sarba)
Pochodzenie (Autor): Rumunia, (D. Danulescu Gh, Calistru Daina Damian, Al Cracana.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnio wczesna, Transylvania od połowy września
Kolor: zielono-żółty
Smak: odmianowy, typu Savignon Blanc, miąższ soczysty.
Jagody: średnio 1,49 g., kuliste
Grona: średnio 145 g., stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 19 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średni / dobre
Płodność latorośli: 60 - 70 [%]
Obsada gron: 1,6 - 1,9
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 8 lub 2 - 4 oczka
Odporność na mróz: -27 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Polecana do rejonów o niskiej termodynamice
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli