Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Timpuriu De Pietriasa

Nazwa odmiany winorośli: Timpuriu De Pietriasa
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Alphonse Lavalle x Regina Villor)
Pochodzenie (Autor): Rumunia, (SCVV Pietroasa. Otilia Toma.)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: wczesna, Rumunia 01 - 15. 0.8. II a. epoka
Kolor: czarny.
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący.
Jagody: 3 - 4 [g], 18 - 20 mm. kuliste.
Grona: 250 - 400 [g], stożkowe, luźne.
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 18 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 60 - 75 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,4
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 6 - 8 oczek.
Odporność na mróz: -18÷-20 [°C]
Odporność na choroby: nieci powyżej średniej
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli