< powrót do spisu odmian winorośli
:: Timpuriu De Pietriasa
Nazwa odmiany winorośli: | Timpuriu De Pietriasa |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Alphonse Lavalle x Regina Villor) |
Pochodzenie (Autor): | Rumunia, (SCVV Pietroasa. Otilia Toma.) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | wczesna, Rumunia 01 - 15. 0.8. II a. epoka |
Kolor: | czarny. |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący. |
Jagody: | 3 - 4 [g], 18 - 20 mm. kuliste. |
Grona: | 250 - 400 [g], stożkowe, luźne. |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 18 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 60 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,2 - 1,4 |
Obciążenie: | 30 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6 - 8 oczek. |
Odporność na mróz: | -18÷-20 [°C] |
Odporność na choroby: | nieci powyżej średniej |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |