< powrót do spisu odmian winorośli
:: Sarba
Nazwa odmiany winorośli: | Sarba |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Tamaioasa Romanesca x s.p.) |
Pochodzenie (Autor): | Rumunia, (SCDVV. Odobesti.) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | średnio późna, Rumunia V a. epoka 15 - 30 wrzesień. |
Kolor: | zielono-żółty |
Smak: | typ rizlinga z delikatnym muszkatem, miąższ soczysty. |
Jagody: | 1,7 - 1,9 , 14 - 15 mm. kuliste |
Grona: | 120 - 160 [g], średnie., stożkowo - cylindryczne, średnio ścisle. |
Zawartość cukru / kwasów: | 22 - 24 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 75 - 85 [%] |
Obsada gron: | 1,8 - 2,0. |
Obciążenie: | 40 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | powyżej średniej. |
Cięcie: | na 6-8 lub 3 - 4 oczka. |
Odporność na mróz: | -22÷-24 [°C] |
Odporność na choroby: | powyżej średniej. |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |