Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Sarba

Nazwa odmiany winorośli: Sarba
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Tamaioasa Romanesca x s.p.)
Pochodzenie (Autor): Rumunia, (SCDVV. Odobesti.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: średnio późna, Rumunia V a. epoka 15 - 30 wrzesień.
Kolor: zielono-żółty
Smak: typ rizlinga z delikatnym muszkatem, miąższ soczysty.
Jagody: 1,7 - 1,9 , 14 - 15 mm. kuliste
Grona: 120 - 160 [g], średnie., stożkowo - cylindryczne, średnio ścisle.
Zawartość cukru / kwasów: 22 - 24 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 75 - 85 [%]
Obsada gron: 1,8 - 2,0.
Obciążenie: 40 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej.
Cięcie: na 6-8 lub 3 - 4 oczka.
Odporność na mróz: -22÷-24 [°C]
Odporność na choroby: powyżej średniej.
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli