< powrót do spisu odmian winorośli
:: Negru Aromat
Nazwa odmiany winorośli: | Negru Aromat |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Cabernet Savignon x s.p) |
Pochodzenie (Autor): | Rumunia |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | średnia, Rumunia kilka dni przed Cabernet Savignin. |
Kolor: | granatowy. |
Smak: | zharmonizowany, miąższ soczysty, aromatyczny. |
Jagody: | 1,4 - 1,6 g., 14 - 15 mm. kuliste. |
Grona: | 120 - 150 [g], stożkowo - cylindryczne, średnio ścisle. |
Zawartość cukru / kwasów: | 20 - 23 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średni / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,8 - 2,0. |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | powyżej średniej. |
Cięcie: | na 6-8 lub 3 - 4 oczka. |
Odporność na mróz: | -20÷-22 [°C] |
Odporność na choroby: | nieci powyżej średniej |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |