Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Piercowyj Cziernyj

Nazwa odmiany winorośli: Piercowyj Cziernyj
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice:
Pochodzenie (Autor): Ukraina, (W. M. Kaługin)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, 100 - 110 dni
Kolor: czarny.
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący.
Jagody: 18 - 20 [g], 47 x 26 [mm], długie, sirpowate.
Grona: 600 - 900 [g], stożkowe, luźne.
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 18 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 75 [%]
Obsada gron: 1,1 - 1,4
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 8 oczek
Odporność na mróz: -23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli