< powrót do spisu odmian winorośli
:: Piercowyj Cziernyj
Nazwa odmiany winorośli: | Piercowyj Cziernyj |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina, (W. M. Kaługin) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | bardzo wczesna, 100 - 110 dni |
Kolor: | czarny. |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący. |
Jagody: | 18 - 20 [g], 47 x 26 [mm], długie, sirpowate. |
Grona: | 600 - 900 [g], stożkowe, luźne. |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 18 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,1 - 1,4 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 6 - 8 oczek |
Odporność na mróz: | -23 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |