< powrót do spisu odmian winorośli
:: Kiszmisz Ajia
Nazwa odmiany winorośli: | Kiszmisz Ajia |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | Brat Wawiłona |
Rodzice: | |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina |
Przeznaczenie / Typ: | beznasienna / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna, 110 - 120 dni |
Kolor: | różowo-czerwony |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący, nasiona szczątkowe. |
Jagody: | 6 - 8 [g], 24 x 14 [mm], jajowate. |
Grona: | 600 - 300 [g], stożkowe, średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 20 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,2 - 1,4 |
Obciążenie: | |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6-8 oczek. |
Odporność na mróz: | -23 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |