< powrót do spisu odmian winorośli
:: Mrija
Nazwa odmiany winorośli: | Mrija |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | |
Pochodzenie (Autor): | Ukraina, (W. M. Kaługin) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna, 110 - 120 dni |
Kolor: | żółty. |
Smak: | muskatowy, miąższ ścisły, chrupiący. |
Jagody: | 18 - 20 [g], 36 x 28 [mm], owalne. |
Grona: | 800 - 1200 [g], stożkowe, średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 20 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 65 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,2 - 1,4 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 6 - 8 oczek. |
Odporność na mróz: | -23 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |