< powrót do spisu odmian winorośli
:: Jela
Nazwa odmiany winorośli: | Jela |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | |
Pochodzenie (Autor): | Słowacja, (Korpas) |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna |
Kolor: | żółty |
Smak: | zharmonizowany, Miąższ ścisły chrupiący. |
Jagody: | bardzo duże, owalne. |
Grona: | bardzo duże, cylindryczne z 1-2 skrzydłami, średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 18 [%] / 4 - 5 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,2 - 1,4 |
Obciążenie: | 30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | na 8 - 12 pąków. |
Odporność na mróz: | -21 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |